عوارض نکشیدن دندان عقل و تاثیرات آن بر سلامتی

یکی از سخت ترین و مشکل ترین دردهای جسمی بدون شک دندان درد است. با مراقبت و نگهداری از این بخش از بدن می توانیم شرایط ایده الی برای آن ایجاد کنیم، اما بخشی از مشکلات دهان و دندان به نحوه نگهداری و مراقبت از آن مربوط نمی شود. برای مثال وضعیت دندان های نهفته و دندان عقل یکی از شایع ترین مشکلات دندان های هر فرد می باشد.
به همین دلیل با تشخیص پزشک باید در زمان مناسب دندان های نهفته و دندان عقل از دهان خارج شوند تا آسیبی به لثه و دندان وارد نکنند. عوارض نکشیدن دندان عقل و تاثیرات آن بر سلامتی به اندازه ای مهم است که بی توجهی به هزینه جراحی دندان عقل می تواند مشکلات بزرگی برای سلامتی افراد به وجود بیاورد.
- به وجود آمدن کیست در دهان و لثه
- ایجاد دردهای شدید در مفصل فک
- به هم ریختن شکل دندان ها
- ایجاد پوسیدگی در دندان های کناری
- ایجاد بیماری و عفونت در لثه
شما می توانید برای آشنایی با دندان عقل به مقاله، آشنایی کامل با انواع دندان عقل مراجعه کنید.
عوارض نکشیدن دندان عقل
تغییر شکل تغذیه و ژنتیک و تکامل انسانها باعث شده است تا دندان های عقل در اکثر موارد به شکل نامناسبی در دندان رشد کنند. اگر فضای دهان و فک جای کافی برای رشد دندان داشته باشند رشد دندان عقل مشکلی به وجود نمی آورد اما در اکثر موارد این دندان ها به صورت نهفته یا نیمه نهفته وجود دارند و با گذشت زمان مشکلات زیادی به وجود می آورند. به همین دلیل توصیه می شود تا دندان عقل در زمان مناسب از دهان خارج شود. به تاخیر انداختن این کار باعث می شود تا عوارض جبران ناپذیری برای فرد ایجاد شود. مهمترین عوارض نکشیدن دندان عقل تغییراتی است که در سلامتی دهان و دندان فرد به وجود می آید. توجه کنید که قبل از هزینه لمینت دندان حتما دندان های خود را از نظر سلامت دندان عقل بررسی کنید.
- ایجاد تومور یا کیست در ناحیه کیسه های رویشی یا فولیکول های دندان
- آسیب به استخوان های فک
- آسیب به دندان های کناری
- ایجاد عفونت های مداوم در لثه
شما می توانید برای آشنایی با لمینت دندان به مقاله، لمینت دندان چیست مراجعه کنید.
دلایل کشیدن دندان عقل
کشیدن دندان عقل در بزرگسالی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد ودلیل آن تغییراتی است که در قالب و شکل ظاهری دندان و فک به وجود می آید. همه دندان ها به صورت عمودی رشد می کنند، اما جایگاه دندان عقل به شکلی است که در بسیاری موارد به صورت افقی در لثه رشد می کند و به مرور زمان به ریشه ها آسیب می رساند. فشاری که دندان عقل به این شکل به دندان های کناری خود وارد می کند علاوه بر آسیب به ریشه در ظاهر آنها نیز نمایان می شود. به همین علت دندانپزشکان پس از بررسی عوارض نکشیدن دندان عقل و هزینه جراحی لثه را به بیمار اطلاع می دهند و برای بهبود وضعیت دندان ها در بسیاری موارد توصیه می کنند تا این دندان ها نهفته از دهان خارج شوند. کشیدن دندان عقل شرایط مساعدتری برای وضعیت دیگر دندان ها ایجاد می کند.
- به وجود آمدن پوسیدگی وسیع در دندان
- عفونت دندان و ریشه های آنها
- نیاز به ارتودنسی دندان ها
- شکستگی دندان از ریشه های آن
- وجود دندان های اضافی و نهفته در دهان
- نیاز به کاشت پروتز های دندانی
- وجود دندان های با ضایعات پاتولوژی
- نیاز به رادیو تراپی برای بیمارانی که دارای تومور در دهان هستند.
شما می توانید برای آشنایی با جراحی لثه به مقاله، جراحی لثه چیست مراجعه کنید.
علائم عفونت دندان عقل
یکی از مهمترین عوارضی که ممکن است در اثر خرابی دندان عقل به وجود بیاید عفونت دندان است. محل قرار گیری دندان عقل در دهان به شکلی است که در بیشتر مواقع دسترسی برای نظافت و مراقبت آن مشکل است و اگر به صورت نهفته در دهان قرار گرفته باشد تا زمان بروز مشکل متوجه شرایط نامناسب آنها خواهیم بود. خرابی و آسیب دیدگی این دندانها می تواند باعث ایجاد عفونت در لثه در محل قرار گیری دندان نماید. عفونت ناشی از دندان عقل از عوارض نکشیدن دندان عقل است. از آنجا که دندان به طور کامل رشد نکرده است ممکن است لایه ای از غذا در زیر آن گیر کند . باکتری ها در این مکان رشد می کنند و باعث ایجاد عفونت در آن منطقه خواهند شد. عفونت این بخش با نام پری کورونیت شناخته می شود و در صورت عدم رسیدگی می تواند کل لثه ها و دندان ها را درگیر عفونت نماید.
علائم عفونت دندان عقل به شکل های متفاوتی بروز پیدا می کند.
- تب و درد
- بی اشتهایی
- ورم کردن غده های موجود در گلو
- باز شدن دردناک فک در زمان بلعیدن غذا
- بروز دردهای زیاد به سمت گوش
- ایجاد بوی بد در دهان به دلیل عفونت دندان
انواع عوارض ناشی از نکشیدن دندان عقل
با توجه به شکل قرار گیری دندان عقل در دهان ممکن است عوارض متفاوتی در صورت نکشیدن آن به وجود بیاید. برای مثال اگر دندان به صورت نیمه نهفته قرار گرفته باشد، غذا در لابه لای آن گیر می کند و باکتری های موجود در دهان به مرور زمان ایجاد عفونت و سلولیت می کنند.
- ایجاد عفونت در ریشه دندان
- ایجاد ترک در فک
- عفونت در ریشه دندان و لثه
- شکستگی ریشه
- فرسایش استخوان فک با گذشت زمان
- ایجاد تومورهای خطرناک در دهان
- تجمع جرم و پلاک
- ایجاد آسیب و عفونت برای سایر دندان ها
- ایجاد حفره در دندان و پوسیدگی
- تاثیر در زیبایی چهره و ایجاد طرح لبخند نامناسب
- بوجود آمدن سردردهای شدید
- ایجاد دردهای طاقت فرسا در ناحیه گوش
انجام چکاب های دوره ای باعث می شود تا سلامت دندان بهتر مشخص شود و در صورت بروز مشکل در دندان های عقل به راحتی بتوانیم قبل از ایجاد مشکلات اساسی به درمان و کنترل آسیب ها بپردازیم.
نتیجه گیری
سلامت دندان ها علاوه بر مراقبت به شرایط هر کدام از بخش های دهان، دندان نیز مربوط می شود. دندان های عقل به دلیل شرایط ویژه ای که تکامل انسان به خود دیده است در حال حاضر به یک عضو پنهان در و نهفته در دهان تبدیل شده است. دندان عقل می تواند در شرایط خاصی باعث بروز آسیب های جدی برای سلامتی دندان های دیگر شود. عفونت، پوسیدگی و خرابی و شکستگی ریشه دندان از موارد مهمی است که می تواند از مهمترین عوارض نکشیدن دندان عقل باشد.
منبع: sdperio ladentalclinic
دندانپزشکی دکتر کندری
سوالات متداول
- عوارض دندان عقل نیمه نهفته چیست؟
بیشترین مشکلات به وجود آمده در میان مدت مربوط به دندانهای نیمه نهفته است. در این دندانها به علت گیر غذایی بین دندان و لثه ی پوشاننده و آسیب به لثه از طرف دندان مقابل بیشترین احتمال بروز مشکلاتی از قببیل آبسه و سلولیت وجود دارد.
- عوارض دندان عقل نهفته چیست؟
دندان های عقل نهفته میتوانند در دراز مدت و بدون اطلاع خود بیمار، مشکلات بسیاری برای بیماران ایجاد کنند که میتواند عواقب غیر قابل برگشتی داشته باشد. دندانهای عقل نهفته دارای یک کیسه ی رویشی (فولیکول) اطراف خود میباشند که میتواند در گذر زمان به کیست ها یا تومور تغییر ماهیت دهند.
- بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل چه موقع است؟
جراحی و خارج کردن دندان های عقل قبل از سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی توصیه اکید شده است و به تعویق انداختن جراحی این دندان ها مشکلات زیادی را بوجود می آورند. کیست های بوجود آمده امکان رشد و از بین بردن قسمت قابل توجهی از استخوان فک را دارند.