آشنایی با زمان مناسب کشیدن دندان عقل

به طور کلی تعداد دندان های عقل چهار دندان است که در پشت دندان های آسیاب، در هر دو سمت فک بالا و پایین رشد می کنند. هزینه جراحی دندان عقل اغلب بین سنین 17 الی 25 سالگی رشد کرده و در برخی مواقع منجر به بروز مشکلات نگران کننده ای می شود. از طرفی زمان مناسب کشیدن دندان عقل در صورت مواجهه با این دسته از مشکلات، سنین جوانی است.
ضرورت کشیدن دندان عقل
دندان های عقل در حقیقت سومین دندان آسیاب بوده و در برخی از مواقع نیاز به کشیدن ندارند که عبارتند از:
- سالم باشند.
- به شکل کامل رشد کنند.
- به صورت مناسب در محل خود قرار گرفته و خطری برای سایر دندان ها نداشته باشند.
- با این حال، برخی از مواقع دندان عقل با توجه به نداشتن فضا کافی جهت رشد و رویش نامناسب باعث ایجاد مشکلات خطرناکی می شود. به عبارتی دیگر اگر دندان عقل در موقعیت مناسب رشد کند، نیازی به کشیدن نداشته و سایر دندان ها را تحت تاثیر قرار نمی دهد. از طرفی در برخی موارد، دندان عقل موقعیت نامناسبی داشته و عدم رسیدگی به آن موجب ایجاد پوسیدگی می شود. ضرورت و دلایل کشیدن دندان عقل عبارت است از:
- وجود پوسیدگی در کل دندان عقل
- دندان های عفونی
- ارتودنسی نامناسب
- وجود شکستگی داخل ریشه دندان
- کاشت پروتز داخل دندان
- بیماری های تومور دهانی
شما می توانید برای آشنایی با دندان عقل به مقاله، آشنایی کامل با انواع دندان عقل مراجعه کنید..
علائم و نشانه های کشیدن دندان عقل
- درمان ارتودنسی: برخی از مواقع، زمان مناسب کشیدن دندان عقل در حقیقت پروسه درمان ارتودنسی است. هدف از ارتودنسی، مرتب شدن دندان ها است که این امر با کشیدن دندان های غیر ضروری مانند دندان عقل انجام می شود.
- عفونت دندان: وجود پوسیدگی داخل دندان موجب آسیب دیدن پالپ دندان شده و عصب دندان را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین به منظور جلوگیری از گسترش عفونت داخل پالپ، بهتر است دندان عقل کشیده شود
- عفونت لثه: عفونت لثه و بافت های اطراف دندان در حقیقت موجب تخریب استخوان دندان شده و استحکام دندان عقل را نیز کاهش می دهند.
- پنهان ماندن دندان داخل لثه: عدم رشد دندان عقل و پنهان ماندن آن موجب بروز عفونت های خطرناک شده و به ریشه دندان های دیگر آسیب می زند. بنابراین در این موارد بهتر است دندان عقل با روش جراحی کشیده شود. توجه کنید که قبل از هزینه لمینت دندان حتما دندان های خود را از نظر سلامت لثه بررسی کنید.
- رشد ناتمام دندان: در برخی از موارد زمان مناسب کشیدن دندان عقل، هنگامی است که دندان به صورت کامل رشد نکرده باشد چرا که در این موارد خطر عفونت و پوسیدگی، لثه را تهدید نمی کند.
- ازدحام دندان های اطراف: اگر دندان های عقل دارای فضا کافی جهت رشد نباشند، به سایر دندان ها آسیب رسانده و مسیر حرکت آنها را تغییر می دهند.
شما می توانید برای آشنایی با لمینت دندان به مقاله، لمینت دندان چیست مراجعه کنید.
چه زمان باید دندان عقل را کشید؟
بهترین زمان جهت کشیدن دندان عقل در حقیقت زمانی است که سایر دندان ها تحت تاثیر قرار گرفته و دندان های آسیاب عقب بر اثر رشد دندان عقل ترک خورده باشند و از نظر هزینه جراحی لثه نیز سالم باشند. همچنین پیش از شروع این دسته از مشکلات و انواع عفونت های دهانی بهتر است دندان عقل کشیده شود. از طرفی سرعت رشد دندان های عقل برای هر فرد متفاوت بوده و زمان کشیدن آنها نیز متناسب با علائم گوناگون مشخص می شود. به طور میانگین، زمان مناسب کشیدن دندان عقل برای بیشتر افراد بین سنین 17 الی 25 سالگی است ولی برخی تا سنین 30 سالگی نیز می توانند صبر کنند. بنابراین در صورت مشاهده نشانه هایی از جمله رشد نادرست، عفونت، پوسیدگی و… باید اقدام به جراحی یا کشیدن دندان عقل کنید.
شما می توانید برای آشنایی با جراحی لثه به مقاله، جراحی لثه چیست مراجعه کنید.
آیا نکشیدن دندان عقل باعث عفونت گوش می شود؟
وجود عفونت داخل ریشه دندان عقل یا لثه موجب ایجاد گلو درد و گوش درد می شود. گوش درد تنها ناشی از وجود عفونت داخل گوش نبوده و برخی اوقات بر اثر عفونت های ناشی از دندان عقل می باشد. این پروسه در حقیقت به گونه ای است که وجود پوسیدگی و عفونت داخل دندان منجر به ایجاد درد و التهاب داخل نقاط اطراف دهان شده و سلامت گوش را تحت تاثیر قرار می دهد. در نتیجه این امر موجب ورم لثه، ایجاد گلو درد و گوش درد شده و آسیب های جدی به بدن وارد می کند.
شما می توانید برای آشنایی با عوارض نکشیدن دندان عتقل به مقاله، عوارض نکشیدن دندان عقل و تاثیرات آن بر سلامتی مراجعه کنید.
مراحل کشیدن دندان عقل
کشیدن دندان عقل با استفاده از دو روش جراحی و ساده انجام می شود. در مواقعی که دندان به صورت کامل رشد نکرده و داخل لثه پنهان باشد، از روش جراحی استفاده شده و لثه بریده می شود. در برخی مواقع نیز کشیدن دندان عقل به شکل سرپایی توسط جراح متخصص دهان و دندان انجام می شود. همچنین استفاده از داروهای بی حسی و بیهوشی عمومی، این امر را آسان تر ساخته و درد ناشی از آن را به شکل قابل توجهی کاهش می دهد. اگر دندان عقل پنهان باشد، برش کوچکی بر روی لثه ایجاد شده و دندان عقل از لثه جدا می شود.
شما می توانید برای آشنایی با عوارض جراحی لثه به مقاله، آشنایی با عوارض جراحی لثه مراجعه کنید.
در نهایت جراح متخصص دندان عقل را به چهار بخش برش داده و راحت تر برداشته می شوند. گاهی اوقات رشد دندان های عقل به گونه ای است ک رویش ریشه را تحت تاثیر قرار داده و تنها با برداشتن استخوان فک، از لثه جدا می شوند. از طرفی مواردی که به منظور تسکین درد دندان پس از کشیدن آن توصیه می شوند عبارتند از:
- استفاده از داروهای مسکن مناسب مانند ایبوپروفن و استامینوفن با تجویز پزشک متخصص
- بهره گیری از ژل های بی حسی لثه جهت تسکین درد
- تاثیر بی نظیر کیسه یخ بر کاهش التهاب و درد لثه
- عدم استفاده از آسپرین و داروهای نامناسب به منظور حفظ بافت های لثه
نتیجه گیری
بنابراین زمان مناسب کشیدن دندان عقل متناسب با سیستم بدن افراد، متفاوت است. شناخت دلایل ناشی از دندان درد، به شما کمک می کند تا در صورت مواجه شدن با علائم مورد نظر اقدام به کشیدن دندان عقل خود کنید. از طرفی کشیدن دندان عقل اغلب با بهره گیری از دو روش انجام شده و موجب رفع مشکلات مختلف از جمله پوسیدگی، عفونت، گوش درد و… می شود.
منبع: mayoclinic
دندانپزشکی دکتر کندری
سوالات متداول
- آیا کشیدن دندان عقل دردناک است؟
اگر دندان های عقل دردناک را نادیده بگیرید، ممکن است به یک عفونت جدی تبدیل شوند. درد دندان عقل که موجب درد در فک، گوش و یا اطراف صورت شماست می تواند نشانه هایی از عفونت باشد. اگر این عفونت درمان نشود، می تواند به مناطق دیگر گسترش یابد. در موارد شدید و درمان نشده، عفونت گسترش یافته می تواند سبب تورم صورت شده و حتی توانایی شما را برای نفس کشیدن محدود کند.
- چه زمانی باید به کشیدن دندان عقل فکر کرد؟
همانطور که پیش تر ذکر کردیم، بهترین زمان کشیدن دندان عقل، زمانی است که برخی از مشکلات دندان، از ازدحام بیش از حد دندان ها گرفته تا درد دندان و ترک خوردگی دندان های آسیاب عقب و حتی سردرد، می تواند به طور مستقیم با رشد دندان عقل مرتبط باشد.
- چه زمانی آبسه تشکیل می شود؟
گر دندان عقل یا بافت اطراف آن در اثر نفوذ میکروب و عفونت، چرک کند، آبسه تشکیل می شود. تقریباً در اکثر موارد مشکلات دندان با مصرف آنتی بیوتیک و استفاده از دهانشویه، درمان می شود.